1 Eylül 2016 Perşembe

Google Popup Kullanan Siteleri Cezalandıracak

Google, Bloggerlar ve web sitesi sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli bir güncellemesini duyurdu. Yapılan duyuruya göre web sitelerinin ve blogların mobil versiyonlarında ziyaretçiyi rahatsız eden popuplar ve ziyaretçinin izni dışında çalışan benzer uygulamalar var ise Google bu siteleri cezalandırarak aram sonuçlarında daha alt sıralara itecek.

Google resmi blogundan yaptığı duyuruda otomatik açılan popup reklamların mobil kullanıcılara kötü bir deneyim sağladığından ve bu sayfaların özellikle küçük ekranlı mobil cihazlarda problem olacağından bahsetmiş. Kullanıcıların mobil arama deneyimini geliştirmek adına kolay erişilemeyen sayfalarından Google arama sonuçlarında daha alt sıralarda yer alabileceği belirtilmiş.

Bu Güncelleme Ne Anlama Geliyor?

Google açıklamasında şu uygulamaları istemediğini örneklerle belirtmiş:


Google'ın izin vermediği popuplar


1. Kullanıcı siteye girer girmez veya bir süre sonra otomatik olarak içeriği kaplayan popup reklamlar.
2. Kullanıcının ana içeriğe ulaşmak için bir yerlere tıklamasının gerektiği uygulamalar.
3. Kullanıcının içeriğe ulaşmak için sayfayı kaydırmak zorunda kaldığı uygulamalar.

Yani kısaca açıklamak gerekirse, mobil kullanıcıların içeriğe ulaşmak için kapatmak zorunda olduğu reklam, kayıt, üyelik gibi popuplara Google artık sıcak bakmıyor.

Fakat bu güncelleme Google’ın tüm popup kullanan siteleri cezalandıracağı anlamına gelmiyor elbette. Çerez kullanımı ve yaş doğrulaması gibi yasal nedenlerle gösterilen popuplar, kullanıcı adı ve şifre gereken login uygulamaları ve sayfanın tamamını değil de küçük bir kısmını kaplayarak kolayca kapatılabilen bilgilendirme afişlerine izin veriliyor.

Google'ın izin verdiği popuplar


Sonuç Olarak

Popular gerçekten işe yaradığı için çoğu web site sahibi tarafından kullanılan araçlar. Fakat ziyaretçi gözünden bakıldığında da bir sitede en nefret edilen şeylerin başında gelir. Özellikle de o siteyi mobil cihazdan ziyaret ediyorsanız.

Fakaaat şöyle bir çelişkiden de bahsetmeden sonlandırmak istemiyorum. Her zaman kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelim çalışmalar yaptığını, bu güncellemeyi de mobil kullanıcıların arama deneyimini geliştirmeye yönelik çıkardığını söyleyen Google, bundan kısa bir süre önce AdSense için vinyet reklamları kullanıma sunmuştu. Buradan Google’a soruyorum:

Sevgili Google, şimdi bu güncellemeden sonra senin kullanmaya teşvik ettiğin vinyet reklamları kullanan siteleri de cezalandıracak mısın?